Historia

Historia

Mitt hundintresse tog fart på allvar när jag som 7-åring fick följa med min morbror på hundutställning 1969. Det var i Malmö och jag kommer ihåg hur spännande jag tyckte det var att se de välvårdade hundarna visas upp på olika sätt i ringarna. Eftersom min morbror var intresserad av Cocker spaniel och Pointer hamnade vi bland fågelhundsringarna. Det var här jag första gången såg rasen Golden retriever och blev förälskad i det vänliga uttrycket och den guldglänsande pälsen.

Det fortsatte med besök på SSRK/södras utställningar i bl.a. Törringelund och här lärde jag mig namnen på de hundar som var populära då, t.ex. Agrippas Anatole och Davern Fergus.  

Jag läste alla böcker jag kunde komma över om Golden retriever och hundskötsel men fick inte lov att skaffa hund för mina föräldrar. Det  kom att dröja till 1977 innan jag änligen fick lov att skaffa en valp, och uppfödaren jag valde att kontakta var Ylva Braunerhjelm, kennel Sandemar.

Så i maj 1977 kom ”Rollo” in i mitt liv, i stamtavlan Sandemars Y Rinaldo (e. Ch Caliph of Yeo u. Combine Cornelia) Vi hade många roliga år tillsammans med utställning, lydnad, bruks/sök och viltspår. Rollo var en bussig hund men tyckte aldrig om att apportera vilt så någon jaktprovsstart blev det aldrig.

1976 fick jag möjlighet att för första gången åka till Cruft´s på Olympia i London. Det var en fantastisk upplevelse för en 14-årig hundtokig tjej och sedan dess har det blivit åtskilliga resor till England.

På Windsor Dog show 1978 kom jag för första gången i kontakt med Mrs Sue Almey. Hon visade där två kullsystrar, Arbutus Kinsella och Kimbalee och för mig var de den idealiska Golden retrievern. Mrs Almey bjöd mig att komma och hälsa på henne i Nailsea söder om Bristol och jag tog tåget dit några dagar senare. Det var en festlig upplevelse att bli hämtad i en gammal Morris och dela säte med tre glada Goldentikar! Mrs Almey och jag hade mycket att prata om och uppskattade samma egenskaper hos Golden retriever så tillslut erbjöd Sue mig att få köpa Kimbalee ”Kerrie”.

Jag bodde fortfarande hemma vid denna tidpunkt och till min besvikelse fick jag absolut inte ha en hund till för mina föräldrar. Jag hade på en utställningsresa lärt känna en dam vid namn Gunilla Carlén-Eriksson  som födde upp Sussex spaniel. Plötsligt kom jag att tänka på att hon och jag pratat om Golden och att hon var intresserad av att skaffa en tik. Jag kontaktade henne och resultatet blev att Arbutus Kimbalee kom att bli starten för Gunillas kennel Kimbalee med en rad framgångsrika golden som resultat.

Så fort jag flyttat hemifrån tog jag åter kontakt med Mrs Almey och hon lovade mig en valp i Arbutus Kinsellas första kull. Det blev Arbutus Andante som med sin charm och fart charmade många i vänkretsen. Med ”Andy” tävlade jag på utställning, jakt, lydnad och viltspår. Det blev en hel del framgångar som så småningom ledde till S & SF U Ch. Med Andy fick jag också för första gången använda en Golden retriever på praktisk jakt och denna upplevelse har blivit en ledstjärna för mig. Att få se sin hund arbeta praktiskt är och förblir en höjdpunkt i mitt hundliv.

1986 och 1989 föddes mina söner Martin & Henrik som allt sedan dess levt i en värld av Golden retrieverhår. Fortfarande uppskattar de kontakten med hundarna och hundarna gillar att deras lekkamrater kommer på besök!

Mina Englandsresor har gett mig många trevliga vänner, förutom Sue & Len Almey (Arbutus) även Margaret & David Balaam (Pinecrest) som jag lärt mig otroligt mycket av. Jag är oerhört tacksam för all den kunskap Sue & Margaret gett mig och för deras enorma gästvänlighet.

I slutet av 80-talet importerade jag en trevlig hane vid namn Pinecrest Dominic, (e.Styal Solamente of Nortonwood  u.Cotefield Carmela of Pinecrest.) ”Nicke” blev mest av allt en älskad familjehund, men han användes även som apportör och stötande hund. Jag hade hästar under denna tid också, och Nicke blev en vältränad hund som följde med på de dagliga ridturerna. 

Med tiden växte pojkarna upp och det blev lite mer tid över för en ny hund. ”Toddy” Sandicliffe Oberon (e.Ch Rayleas Calluimn  u.Sandicliffe Scarlet Holly) kom till oss 1996 och uppfödaren heter Ms Denise Avery, England.

Toddy och jag tävlade en hel del på utställningar och jaktprov. Han var en herre som gärna jagade länge och väl och han användes med stor framgång på änder, fasan, rådjur och älg. Han var heller inte blyg för att dra fram vildsvin till min stora fasa. Tyvärr blev han påkörd av en bil under en jakt 2003 och haltade på vänster fram beroende på en nervskada. Han var annars en frisk hund och kry hund som blev nästan 14 år gammal när han dog i feb 2010. 

Vår nästa hund blev ”Higgins”, född 1999 som hette Arbutus Quesnel i stamtavlan. Higgins arbetade mest som apportör praktiskt eftersom han dessvärre fick höftledsdysplasi konstaterad. Han var alltid varit en väldigt rörlig hund som först på gamla dar´ mattaades lite, och han älskade på sin ålders höst att promenera i lugn takt på de dagliga turerna. Higgins gick bort i januari 2011, 11 1/2 år gammal

Det kom att dröja några år innan nästa Golden retriever gjorde entré, nämligen ”Watson” Arbutus Clayquot född i juli 2007 och en riktigt framåt grabb. Han var e.SH CH Stormerick Solomon  u.Very Arbutus du Bois de la Rayère.

Under slutet av 2008 bestämde jag och min brorsdotter Sofie Lundkvist oss för att importera en Jack Russell terrier från Australien, och det resulterade i Iona High Roller ”Bentley” som snabbt blev allas favorit med sin fantastiska utstrålning.

I början av september 2009 kom så Jack Russell terrier nummer två i form av tiken Brösing’s Touch And Go. ”Tosca” som vi kom att kalla henne blev vår stamtik i Jack Russell terrier uppfödningen. 

De Jack Russell terrier vi valt att äga är SKK registrerade. 

Nästa tillskott i Glenriskaskaran blev en Golden retriever tik som hette Combine Pick A Lily, uppfödd av Lena Widebeck.  Pica hade en stor portion fart och samarbetsvilja, även långt upp i åldernl!

Det kom att bli ännu en valp under 2010, nämligen Flexibelle du Bois de la Rayere, ”Flexi” . Hon har en stamtavla jag är väldigt intresserad av, och med båda föräldrarna meriterade på både utställning och jaktprov är det inte konstigt hon i sin tre kullar fått allroundhundar som är både snygga och användbara.

Under följande år har vi både valt att behålla lovande valpar ur några kullar, men också köpt några hundar från uppfödare vi valt att samarbeta med.

Förutom Golden retriever och Jack Russell terrier har jag också haft Jämthund.

Jag och Rollo i Juniorhandling uttagning på Malmö Int utställning 1978. Det blev vinst och så småningom en 4:e plats i Sverigefinalen 1978.
"Andy" som BIG-4 på SKK utst 1983.